VA: Mirno Leto 2017 [pmgrec 150] 2018
MIRNO LETO 2017
VA
150
Release Date: 15.02.2018
“Human beings are dumped unceremoniously, from ugly torn vaginas, with no innate rights; no inviolate dignity; no implicit destiny. Even the term being is too benign a compliment for these puny creatures. Minor shadows that are little more than random vehicles of innefectual and inefficient flesh.
Traitors! You are concieved out of desperation. A living, clawing fabrication. A self-deceiving expression of ressistance to the haunting worthlessness and debilitating sickness of freedom.
Chained and shackled by your myths you espouse “freedom” and breed captivity. Plan puerile palaces and build disease ridden dungeons. Slaves! Have you ever been freedom? As you serve your flesh on golden platters to those you would trust with your utopia, do you sense the comedy that you are?
You have no rights! No priviledges! No place in the scheme of things. Mare cattle you wander weakly
in paltry places, begging to be brought to your knees and slaughtered. All sense of choice is delusion. All dignity but restriction. For death is both the beginning and the end. And you will be trampled into the dust of your offspring.”
                                                                                                           Genesis P-Orridge cut up
 
 
Слободата е болест. Запомнете го ова кога излегувате на улиците да протестирате против опресијата на властите, или кога пишувате глупости во форма на големи црни букви СЛОБОДА! на Facebook. Бидете свесни за ова кога со вашиот партнер договарате отворена врска, или шмркнувате 10 црти повеќе на афтер во недела наутро. Нека ви се пред очи овие зборови додека го развивате вашиот најнов cutting edge уметнички проект кој ќе ги ослободи срцата и умовите на сите луѓе во светот и ќе ги воздигне кон небото на персоналната слобода и духовна исполнетост.
Духовна исполнетост. Тоа се клучните зборови за денес. Или за било кој ден. Тоа е се што ви преостанува во оваа трагикомедија наречена Ж.И.В.О.Т. Македонските музичари го имаат сфатено ова одамна. Така БОГато надарени со леплива музикалност, а така брутално соголени од шансата да бидат богати и славни, единствената нивна награда била и останува да биде: духовна исполнетост. Додај во равенката неколку децении збунувачка слобода на летање, сонување и дишење на сопствениот јазик и добиваш високо квалитетни и дивергентни музички резултати, кои се граничат со генијалност. Не претерувам. Првите борбени линии на современата македонска музика се запоседнати од неверојатна галерија ликови, се кој од кој музичари, музиканти, шампиони на суетата, философи, практичари, магионичари. Нивниот заеднички интерес е разубавување на животот, заедничка љубов е звукот, а заедничко орудие креативноста. Се служат и со многу други трикови: талент, знаење, љубов, носталгија, езотерија, модерност, демоде, светло, мрак, црна магија, бела магија, чисто лудило, вера, надеж, љубов...чекај, еднаш веќе реков љубов. Служејќи се психоделично со сите овие непредвидливи сили, но цврсто стоејќи на оваа света земја, успеваат да создадат совршена утопија, како противтежа на сеопштиот отров и немир кој притиска од сите страни. Се работи за наш, автентичен музички свет, сосем податен за доживување, уживање...ма можете да живеете во него. Ете ме мене во него и ништо не ми фали! Мала, но ужасно динамична утопија која лебди во чиста субстанца. Да, тоа е димензионалната слика за соничното искуство кое ве очекува доколку безрезервно и се предадете на компилацијата Мирно Лето 2017. Елегантна багра, која ја трансформира водата во вино и испраќа сублиминални пораки во глобализираниот етер. Пораки на надеж за живот во вселената. Пораки од македонската конзерва, ширум отворена кон непрегледниот Универзум. Обиди за комуникација со било каква интелигентна животна форма, па макар и Бог. 
 
Бог не постои. Тоа е сосем јасно уште од моментот кога фабулозниот Фридрих Ниче (Friedrich Nietzsche) му ја зема мерката кон крајот на 19тиот век. Последната потврда на овој болен факт дојде со недамнешното заминување од оваа димензија на господинот Златко Трајковски Хинки, една од клучните личности на македонската авангарда во 80тите години на 20тиот век. Уметник, музичар, извонреден познавач на музичката и поп култура, маѓесник и тотална фаца. Незаборавен во улогата на дијаболичниот Кокино, во истоимениот култен филм на никогаш непрежалениот Александар Станкоски. Чудак, лудак и пример за тоа како се опстанува на сопствениот уметнички интегритет, па и по цена на комфор, или самиот живот. Мирно Лето 2017 е заедничко достигнување на цветот на македонската музичка сцена, своевиден манифест на естетските и животни достигнувања на оваа генерација. Мирно лето е благодарам, те сакаме и имај безброј мирни лета во пеколот Хинки и чувај место на каучот, пошто еве кај сме, доаѓаме и ние.
 
Мирно Лето 2017 е јубилејно 150то издание на дискографската куќа PMG Recordings од Скопје. Наша мала заложба за локалната ароганција која би ја испратиле на светско првенство во музика. Слободно достапна на www.pmgrecordings.com, оваа компилација поврзува неповрзливи светови и спојува крај со крај, или почеток со крај, или....Како и да ги наречеме двете точки кои ги спојува, обидете се просторот помеѓу нив да го исполните со живот, или макар слобода.
 
Format: mp3
 • 1.
  Istok Ulčar - Bagatelle for Yvonne
  2:48
 • 2.
  Galatheia - Grad e Svet
  6:26
 • 3.
  Mirko Popov Quartet - Ajde Mali
  5:31
 • 4.
  Aleksandar Pejovski feat.Kristina Gorovska - Delanki 1
  4:19
 • 5.
  PMG Kolektiv - Gradska Plaža
  5:01
 • 6.
  Robotek - I am FM Shaman
  4:12
 • 7.
  Kanton6 - Monarhia
  4:57
 • 8.
  Tribute to Dead Gentlemen - You Lost the Music
  6:03
 • 9.
  Goran Trajkoski - O, Gordost
  8:53
 • 10.
  Vermilion Deviate - Kriza
  7:38